TUTARLI, SABIRLI ve KARARLI


Sevgiyi geliştirmeye, disiplini sağlamaya, başarıyı artırmaya çalışırken uygulanacak ilk iş, çocuklara tutarlı ve yapılandırılmış bir ortam meydana getirmektir.



Bu ortam çocukların sevgiyi geliştirebilmelerine, disiplin kavramını anlamalarına ve kendilerini kontrol edebilmelerine yeşil ışık yakacaktır. Bu ışığın sönmemesi ANNE ve BABANIN KARARLILIĞI’na bağlıdır. Çocuk yetiştirmekte başarılı olan anneler ve babalar, TUTARLI, SABIRLI ve KARARLI davranış biçimlerini gösterebilenlerdir.



Çocukların olgunlaşabilmelerini sağlamak için önce ailenin (bütün aile bireylerinin) uyumlu ilişkiler içerisinde olmaları ve güvenli bir aile ortamının bulunması şarttır. Yetişkin bireyler çocuklara olan sevgilerini laf ile değil, onlara zaman ayırarak, toplumsal değerleri işleyerek GÜVEN DUYGUSU’nu geliştirip ve pekiştirmeleri önemlidir.



AİLE DÜZENİ, yetişkinlerin deneyimleri, eğitsel bilgileri doğrultusunda ve yine eğitsel denetimlerinde yürütülmeden gerçek bir sevgiye, esaslı bir disipline ulaşamaz. Aile bireylerinin, yakın akrabaların birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları o aileyi SAĞLIKLI BİR AİLE YAŞAMInın amaçlarına ulaştırıyorsa, çocuklarda SOSYAL DENEYİMLER kazanarak SAĞLIKLI ve DİSİPLİNLİ olurlar.



Çevremizde gördüğümüz ele avuca sığmaz olan problemli çocukların böyle davranışlarını araştırıp incelediğimizde şunları görmekteyiz:



A-Ailenin kendi sorunları:



1)Anne ve babanın tartışmaları, çatışmaları (çekişmeler-küskünlükler-suçlamalar, aşağılamalar-dövülüp-sövülmeler)



2)Çocuklara karşı tutarsızlıklar.



3)Aile büyüklerinin aşırı sevecen ve koruyucu tutumları.



4)Akrabalar ve komşular arasında olumsuz ilişkiler.



5)Kardeşler arasındaki ilişkiler.



B-Çevre sorunları



1)Toplumun çocuğa karşı tutumları



2)Çocuğun çevreye karşı davranışları



3)Kültürel faaliyetler



4)Sosyal sınıf farklılıkları



5)Çocuk suçları, ödül ve cezaların uygunsuzluğu.



İşte bu ana başlıklarla sıralayabildiğimiz hususlardaki bütün olumsuz durumların SEVGİ, SAYGI ve DİSİPLİN’i etki altına aldığını, bunların eğitsel yöntemlerle uygulama alanlarına götürülmedikçe gerçek amaçlarına kavuşturulamaz.



Sevginin, saygının, gerçek disiplinin rayına oturtulabilmesi için TUTARLI olmanın SABIR göstermenin, tam KARARLI olmanın önemi büyüktür. Bu önemler doğrultusunda çocuklara uygulanan eğitim kurallarının açık, basit, anlaşılabilir olması, anne – baba – aile büyükleri tarafından tutarlı biçimde uygulanması şarttır. Bu şartın özünde ÇOCUĞA KARŞI İLGİNİN OLUMLU BİR ŞEKİLDE BELİRTİLEREK BÜTÜN MESAJLARIN İÇTENLİKLE YANSITILMASI esas olmalıdır.



Çocukların sevgiden, saygıdan ve DİSİPLİN kavramından yeterli derecede nasiplerini alabilmeleri için:



1)Kesinlikle şiddete başvurmayınız.



2)Anlatmak istediklerinizi açıkça ifade ediniz.



3)Yaş seviyelerine göre, kısa ve öz konuşunuz.



4)”NEDEN” sorusunu sormamaya çalışınız.



5)Sözlerinizle davranışlarınız uyumlu olmalıdır.



6)Çocuklarınıza kendi davranışlarından kendilerinin sorumlu olacaklarını ısrarla vurgulayınız.



7)Başkalarını suçlamaya haklarının olmadığını önemle belirterek bunu benimseyip özümlemelerini isteyin.



8)Çocuklarınızın doğrularını yakalamaya çalışınız.



9)Olumlu davranışlarını destekleyiniz.



10)Çocuğunuzu överken mutlaka GÖZ TEMASI kurarak, her zaman sıcak, tatlı ve içtenlikle konuşunuz. Övgülerinizin hep aynı kalıplaşmış sözlerle olmamasına özen gösteriniz. Övgü sözlerinden oluşacak dil dağarcığınızı geliştirmelisiniz.



11)Sevgiyi, saygıyı, aile terbiyesini, milli duyguların, dinî inançlarını, kısacası bütün disiplin kurallarını birlikte belirleyerek ortaklaşa kararlar alınız.



12)Kararlara dayalı kurallarınızın belli davranışlar dahilinde ödülleri ve eğitsel cezaları olmalıdır.



13)Ödüller, ödül olma değerini kaybetmemelidir. Aynı zamanda vereceğiniz cezalar EĞİTSEL DEĞER taşımalıdır. Çocuk ödülü düşünürken BU ÖDÜLÜ ALMASAM DA OLUR dememelidir. Verilecek cezayı düşünürken NE CEZA VERECEKLERSE VERSİNLER HİÇ KORKMUYORUM hislerine kapılmamalıdır.



Sonuç olarak; üzerinde önemle ısrar ediyorum ki TUTARSIZ – SABIRSIZ – KARARSIZ rastgele bir tutum içerisinde SEVGİ – SAYGI ve DİSİPLİN diyerek çocuklarımızı sürekli baskı altındaki davranışlarınızla karşı karşıya bırakarak onları şaşırtıp, korku – kuruntu ve kaprisler içerisinde sürüklenmelerine sebep olmayınız.



Sizin tutarlılığınız, sabrınız ve kararlılığınız karşısında çocuğunuz SEVİLDİĞİNDEN EMİN olacaktır.



Sevginin, saygının ve disiplinin temel taşı, tutarlılıkla – sabırla kararla yontulan KABUL DUYGUSU’dur.



 



En büyük sanatkarlık, hareketleri ile sözlerini, akort edebilmektir. (EFLATUN)


Editör : metinözgen
Site: ..:: Arapgir Postası ::..
URL: http://www.malatyayabakis.com//yazdir.asp?bolum=246